Yılbaşı Yemek Menüsü
Tekmil Fava
Rus Salatası
Patlıcan Gömme
Yoğurtlu Havuç
Kereviz Salatası
Pancar
Kırmızı Lahana Turşusu
Mercimek Köftesi
Yaprak Sarma
Ara Sıcak
Paçanga Böreği
Baharatlı Elma Dilim Patates
Ana Yemek
Fırında Tavuk yada Hindi
Tereyağlı Pirinç Pilavı
Barbunya Pilaki
Tatlı
Portakal Jöleli Zencefilli Çikolatalı Pasta
Fava;
- 500 gr kuru bakla
- 2 adet orta boy kuru soğan
- Bir demet taze soğan
- Bir demetten biraz az dereotu
- 1 limonun suyu
- Tuz
500 gr kuru baklayı ve 4 e bölünmüş 2 adet kuru soğanı tencereye alalım ve üzerini 3 parmak geçecek kadar su ekleyelim.Ardından limon suyu ve tuz ilave edelim. Bakla iyice eriyene kadar da su ekleyerek kaynamaya bırakalım. Kıvamı püre kıvamında olmalıdır. Ayrı bir yerde taze soğan ve dereotunu ince ince doğrayıp bekletelim. Bakla iyice eriyince blendırdan geçirelim. Sonra doğradığımız dereotu ve taze soğanı ekleyelim. Beklemeye alalım. Biraz bekledikten sonra kalıp gibi olan favayı parçalara bölüp,z.yağı ve pul biber de ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Rus Salatası,
Rus Salatası,
- 100 gr bezelye
- 100 gr küçük doğranmış havuç
- 100 gr haşlanmış mısır
- 1 az haşlanmış patates (küp küp kesilmiş)
- Küp küp doğranmış 5-6 adet salatalık turşusu
- Kıvam alacak kadar mayonez
- 1 küçük kase yoğurt
Sebzeleri küp küp doğrayıp buharda haşlayalım. Sonra mayonez ,yoğurt ve sebzeleri iyice karıştıralım. Salatanız hazır. Eğer sebzeleri tek tek haşlamak zor geliyorsa marketlerde satılan hazır garnitürlerden yararlanabilirsiniz.
Patlıcan Gömme,
Yoğurtlu Havuç,
Patlıcan Gömme,
- 3 adet topan patlıcan
- 3 adet iri kapya biber
- 7-8 adet yeşil biber
- 6 diş sarımsak
- 3 büyük domates
- Zeytinyağı
- Sirke
- Tuz
Tüm sebzeleri közleyelim. Sarımsakları dövelim.Küçük parçalar halinde kesip üzerine dövülmüş sarımsağı ekleyelim ve karıştıralım. İstediğiniz kadar yağ ,tuz ve sirke ekleyip son halini verebilirsiniz.
Yoğurtlu Havuç,
- 8 adet havuç
- zeytinyağı
- bir kase yoğurt
- 5 diş sarımsak
Havuçları rendeleyin yada ince jülyen şeklinde doğrayın. Tavada az zeytinyağı ile yumuşayana kadar kavurun. Sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis tabağına alın.(üzerine zeytinyağı yada pul biber gezdirebilirsiniz)
Kereviz Salatası,
- 3 kerevizin baş kısmı
- 1 büyük kase yoğurt
- 1 tavuk göğsünün tiftiklenmiş hali
- 3 diş sarımsak
Kerevizleri rendeleyelim. Sarımsakları yoğurtla karıştıralım. Tiftiklenmiş tavukları ve kerevizleri yoğurtla karıştırıp sunalım.
Pancar,
- 1 kilo pancar
- 5 diş sarımsak
- Sirke
- Zeytinyağı
İyice yıkadığımız pancarları 20 dak. kadar düdüklüde haşlayalım. Haşlanan pancarları küçük küçük doğrayalım. Sirke,yağ ve sarımsağı da üzerine ekleyelim.
Kırmızı Lahana Turşusu,
- 1 küçük kırmızı lahana
- Tuz
- Sirke
Kırmızı lahanaları ince ince keselim. (Kestikten sonra yıkamak daha kolay oluyor.) Parça parça ayırıp tuzla ovalım. (ovunca yumuşayacak) Ovduğumuz lahanalara sirke ekleyip bekletelim. Sirkenin iyice dağılması için bol bol karıştıralım.
Mercimek Köftesi,
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1/2 su bardağı ince bulgur
- 1 demet taze soğan
- 3 çorba kaşığı salça
- 1 demet maydanoz
- Tuz
- Limon
Mercimeği eriyene kadar haşlayalım. Hafif sulu kaldığında bulguru ve salçayı ekleyelim.İyice şişene kadar bekletelim. Kıvam alınca ince doğranan maydanoz ve soğanı ekleyelim. Tuz ,yağ ve 1 limon suyu ekleyelim.İyice yoğuralım. Şekil vererek servis edelim.
Yaprak Sarma,
- 500 gr haşlanmış taze yaprak
- 2 bardak pirinç
- 1 demet dereotu
- 1 demet taze soğan
- 1 su bardağı z.yağı
- Tuz
- 2 domates rendesi
- 2 çorba kaşığı nane
Pirinç,soğan,dereotu yağ,domates,nane ve tuzu karıştıralım. Yaprakları ince ince saralım. Tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerine bir tabak kapatıp üzerine geçecek kadar su ekleyelim. Pişmeye bırakalım. Tadarak pişme derecesini kontrol edelim.
Paçanga Böreği,
- 3 adet yufka
- 250 gr pastırma
- 1 soğan
- 3 yeşil biber
- 3 kapya biber
- Zeytinyağı
Üstüne
- Yarım su bardağı yağ
- Yarım su bardağı süt
Soğanları rendeleyip kavuralım. Biberleri doğrayıp ekleyelim. Pastırmaları ekleyip kavuralım. Hazırlanan iç harcı yaprak yaprak böldüğümüz yufkalara saralım. Üstüne yağı ve sütü gezdirip Önceden 180 derece ısıtılan fırında pişirelim. Üstü kızarınca (yaklaşık 35*40 dak. ) fırından alalım.
Baharatlı Elma Dilim Patates,
- 1 kilo elma dilim doğranmış patates
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
- Köri
- Kırmızı biber
Elma dilim kestiğimiz patatesleri baharatlarla iyice karıştırıp fırın kağıdı serilmiş tepsiye yayalım.Üzerine yağ gezdirelim.180 derecede 30 dak. pişirelim.
Fırında Tavuk,
- 1 bütün tavuk
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
- Köri
- Kırmızı biber
- Yarım limon
- 1 küçük kase yoğurt
- 1 çorba kaşığı tereyağı
Temizlenmiş bir bütün tavuğu baharatlayıp 1 saat bekletelim. Fırın kağıdı serilmiş tepsiye tavuğu yerleştirelim. İyice kızarması için limon suyu ve yoğurdu üzerine sürüp fırına verin. 45-50 dak arası önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Barbunya Pilaki,
Pirinç Pilavı,
Barbunya Pilaki,
- 3 adet büyük domates
- 1 adet büyük soğan
- 1 adet havuç
- göz kararı zeytinyağı
- biraz tuz
- barbunya
Pirinç Pilavı,
- 2su brd pirinç
- 4 su brd su
- 1,5 çrb kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 avuç arpa şehriye
Pirinci yıkayalım.Tencerede tereyağın da arpa şehriyeyi kavuralım. Kavrulunca pirinci ekleyelim. suyunu ekleyelim.Tuzu koyup kısık ateşte pişmeye bırakalım. Suyunu çekince ocaktan alıp,demlenmeye bırakalım.(paket bulyon kullanıyorsanız tavsiye etmiyorum sağlıksız.Eğer bulyon isterseniz kendi yaptığınız bulyonları kullanın derim.)
Portakal Jöleli Zencefilli Çikolatalı Pasta,
Portakal Jöleli Zencefilli Çikolatalı Pasta,
- 4 yumurta
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı pudra şekeri
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 3 yemek kaşığı kakao
- 2 su bardağı un
- 2 portakal kabuğu rendesi
İç kreması için,
- 1 lire süt
- 1 yumurta sarısı
- 2 yk. tereyağ
- 2 yk nişasta
- 1 yk un
- 1 paket vanilya
- 100 gr eritilmiş çikolata
- 100 gr parçalanmış çikolata
Portakal jölesi için,
- 6 adet portakalın suyu
- 2 yk nişasta
- 1 su bardağı su
- 1/2 su bardağı şeker
Şeker ve yumurtayı çırpalım. Yağı ekleyelim.zencefil,portakal kabuğu rendesi ve kakaoyu ekleyip karıştıralım.Kabartma tozu ,vanilya ve unu da ekleyip iyice çırpalım. Kıvam alan karışımı düz ve yüksek kek kalıbına koyup, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
Kekimiz pişerken iç kremayı hazırlayalım. 1 litre süte tereyağı ,un ve nişastayı ekleyip kaynatalım. Kaynayınca 1 yumurta sarısı ve vanilyayı ekleyelim.Krema haline gelince eritilmiş çikolatayı ekleyip karıştıralım. Çikolatalı kremamız hazır.
Ayrı bir yerde portakal suyu ,şeker ve nişastayı kaynatalım. Kaynayınca ağdalı bir hal alacaktır. Yeterince koyulaşmazsa biraz daha nişasta ekleyelim.
Fırından çıkardığımız kekimiz soğuyunca ortadan ikiye bölelim. İçini portakal suyu ile ıslatıp keki yumuşatalım.Hazırladığımız kremayı sürelim. Sonra parçalanan çikolataları koyalım. Kekin yanlarına çikolata sos, üzerine de portakal jölemizi sürüp buzlukta yarım saat bekletelim. sonra soğutucu bölümüne kaldıralım.Üstünü badem kırıklarıyla süsleyebilirsiniz.
Mutlu bol afiyetli yıllar olsun....
resim için,
http://www.istanbulfind.com/blog/wyndham-grandda-davetlisiniz/
http://www.istanbulfind.com/blog/wyndham-grandda-davetlisiniz/