BLW- Ek Gıdaya Geçerken Yeni uygulama

Bebeğiniz büyüme başladı. Sadece anne sütüyle (tabi emziremeyen benim gibi anneler de var.) ilk ayı bitirdi. Genel olarak ilk 6aydan sonra (tabi doktorunuzun önerisiyle daha önce yada sonra da olabilir) ek gıdaya geçiş serüveni başlar.Hem anne hem bebek için hem zor hem alışılması gereken bir serüvendir.

Nisan 6. ayında iken biz ev yapımı yoğurt ile başlamıştık ek gıdaya.Evde mayaladığım yoğurdu mevsim meyveleri ile çatalla ezip yada cam rendeden geçirip vermeye başladım Nisana.(rondo dan geçirirseniz pütürlü yeme alışkanlığı kazanamaz)  Tabiki de bebeğinizin ilk defa tadacağı şeyleri muhakkak 3 gün kuralı ile denemeniz gerekiyor. Çünkü bazı meyve ve sebzeler hatta süt ürünleri bile alerjen sınıfında.Bebeğinizin duyarlılığını ve alerjisi olup olmadığını anlamanız için muhakkak 3 gün boyunca küçük miktarlar şeklinde denetip, alerjisi olmadığını görüp o şekilde devam etmelisiniz. Özellikle çilek,kivi yada tropik meyveler bazen de portakal gibi turunçgiller alerjen olabiliyor. Nisan da biz böyle bir problem yaşamadık. Her verdiğimi de yabancılık çekmeden severek yedi.(muz,elma,armut,çilek Nisanın en çok tercih ettiği meyvelerdi)

İkinci adım olarak kahvaltıya geçtik.


  • 1 dilim bebek ekmeği içi
  • 30cc kadar anne sütü yada devam sütü
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı lor yada labne peyniri
  • 1 yumurtanın sarısı (yumurta beyazı ve bal 1 yaşından sonra veriliyor)


Bunların hepsini karıştırıp, eziyordum o şekilde yiyordu.Sonra 8- 9 aylıkken hepsini parça parça önüne koydum öyle alıp kendi de yedi (özellikle de peyniri bu şekilde çok yedi yani BLW yöntemiyle )bende bir yandan besliyordum. Öğlenleri de patates,havuç,kabak gibi sebzeleri haşlayıp ezip öyle vermeye başladım.Daha sonra ıspanak,pırasa,kereviz,pancar yada mevsiminde ne varsa denedik. 1 yaş itibari ile de evde ne piştiyse ondan yedi Nisan. ( Meyve ye sebzeden sonra başlamalısınız. Çünkü çocukların damağı tatlı ya alışırsa sebzeyi reddedebiliyorlar) Bezelye,bamya,kuru fasulye,pilav,köfte en çok sevdiği yemeklerdi.Şimdilerde biraz ayırt ediyor. Ve her şeyi yemiyor. Hep aynı şeyleri yiyor. Geçici bir dönem olduğunu düşünüyorum. Kilo kaybı da olmadığı için üstüne düşmüyorum.

Ek gıda için de zamanla doktorunuz sizi yönlendirecek ve bebeğinizin yemeği iştahla yemesinin keyfini süreceksiniz. 9 ay itibari ile genelde tahıla başlanıyor. Et ,tavuk ve balık ,patlıcan vermek için doktorunuza danışmalısınız.

Peki ek gıda da ki kendi serüvenimizi biraz paylaştım. Fakat nedir bu BLW diyenler içinde şöyle anlatalım. Aslında bu Avrupa da çok kullanılan Türkiye de de annelerin BLW diye bir yöntemi bilmeden yaptığı bir şey bu. Bu formül tüm bebeklere uyuyor fakat maalesef her anneye uymuyor :(  Anne çok evhamlı ise 1 yaşında uygulaması belki daha doğru. Tabi bebeğini de iyi tanımalı.

BLW (Bayb Led Weanin) Yani bebeğin kendi el ve hareket koordinasyonunu sağlayarak besinleri kendi tutup,koklayıp,dokusunu hissedip ağzına koyması.Tanıması. (Nisan bir dönem muzu elinde sıkıp el kremi niyetine kullandı mesela) Ağzına koyması diyorum çünkü her seferinde ağzına koysa da yiyemiyor. Bazen ağzından düşüyor,bazen kendi çıkartıyor, bazen fırlatıyor.Denemek isterseniz doktor kontrolünde (muhakkak) havuç, kabak gibi sebzeleri yada elma armut gibi meyveleri 5 cm boylarda kesip haşlayıp bebeğinizin önüne koyabilirsiniz. (lütfen bebeğinizin başını dik tuttuğundan ve oturabildiğinden emin  olunca ve doktorunuza danışarak deneyin ve 3 gün kuralını unutmayın.)

Bebeğin özgürce tanıması ve yemesini sağlayan bu yöntemin avantajı ve dezavantajları var tabi. Okuduğum kadarıyla şöyle aktarayım.

Avantajları;

  • Bebeğin motor gelişimini destekler
  • Özgüveni açısından önemli bir adımdır
  • Bebeğinizin ileride oluşacak yemek seçmesini engelleyecektir.
  • Anne ve bebek arası çatışma yaşanmaz ve bebek ne kadar yiyeceğine kendi karar verir
  • Başarı hissi yaşayan özgür bireyler olarak yetişirler
  • Ve sağlıklı bireyler olup, ileride oluşabilecek obeziteyi bu yöntem önlemiş olur.
Dezavantajları;
  • Bebeğinizin üstü kirlenecek
  • Yerler ve mama sandalyeniz kirlenecek
  • Hatta her yere yemek artıkları saçılacak
  • Ve evhamlı iseniz ödünüz kopacak.

Benim sürekli uyguladığım bir uygulama değildi fakat zaman zaman yararını gördüm.Şimdi 2 yaşında kendi yiyebiliyor ama bazen benim yedirmem gerekiyor. Ben Nisan da yedirme konusunda çok sıkıntı yaşamadığım için bizim bu dönemlerimiz çok kolay ve keyifli geçti. Ve bu yöntemi denerken zorluk çekmedim. Ama her bebek ve annenin türlü türlü huyu olduğunu düşünürsek tüm annelerin içgüdüsüyle hareket etmesini ,mutlaka doktoruna danışmasını ve benim bu konuda ihtisas görmeyip sadece bir anne olarak yaşadığım ve okuduklarımı tavsiye ettiğimi unutmamanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü işin ucunda sağlık var. Hadi bakalım sağlıcakla...

Bu konu ile ilgili bebeğim ve biz ekim sayısında ki yazıyı inceleyebilirsiniz. Derginin tüm sayılarına Turkcell dergilik uygulamasından ulaşabilirsiniz.

Yoğurt Mayalama;

Kaynatıp ılınmaya bıraktığınız sütü bir kaba koyun. (parmağınızı yakmayacak ılıklıkta olmalı) Doğal ,organik yoğurttan kabınızın büyüklüğüne göre (1 küçük kase yada bardağa 1tatlı kaşığı ,daha büyük bir kaseye 1 çorba kaşığı yoğurt ekleyebilirsiniz) 1 kaşık yoğurt koyuyoruz. Yoğurdu kabın kenarından bırakıp,bir kez karıştırmanız gerekiyor. Sonra fırının içine koyup (geceden sabaha) bekletin . Mayalanmış ev yoğurdunuz hazır. Bakkalda satılan yoğurtlar ile yaptığınızda krema gibi oluyor. Tire süt'ün cam kapta organik yoğurdu tam kıvam veriyor. Ve yoğurdunuz sert oluyor. Doğal maya veya nohut mayası bulamazsanız bu şekilde mayalayabilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşgeldin 34 yaşım...

Grinin Elli Tonu ve serisi -Fifty Shades of Grey

Ederlezi...