Fütürizm nedir?

Fütürizm 20 yy da İtalya da oluşmuş sanat ve kültür akımı. Ama bizi ilgilendiren kısmı Fütürizmin gelecekçilik,geleceği öngörme olarak yeniden tanımlanması.
Fütürizm kelimesi ne gibi biliyor musunuz?. Hani çok kullanılan kelimeler vardır ama bir anda anlamını sorduğunuzda herkes ne olduğunu bilir ama tanımını kelimeler döküp yapamaz ya ...işte o kelimelerden biri bence de fütürizm. Bana sorsanız bende vallahi bir akımdı ama sanırım sanatla ilgiliydi falan diye gevelerdim. Çünkü biliyorum ama anlatamıyorum durumu var fütürizm de. Sanat tarihi dersinden falan biliyorumdur onuda. Ama pozitif dergisinin son sayısında bu konuya değinmişler. Bu arada pozitif dergisi geniş içerikli bir dergi.3 ayda bir yayınlıyorlar. Benim gibi kişisel gelişime ,psişik şeylere ilgiliyseniz muhakkak alın derim. Gelecekçilik akımı...Kulağa hoş geliyor değil mi?

Fütürizm bir bakış açısı aslında sanata,dünyaya, kültüre,teknolojiye, yaşama dair. Yani fütürist Ufuk Tarhan öyle söylüyor. Gelin neler dediğine bir bakalım;


1995´de tesadüfen aldığı The Futurist dergisiyle fütürizmle tanışan Ufuk Tarhan, qeleceği, geleceğin trendlerini araştıran, analiz eden ve gerek bireylerin gerekse kurumların bunlardan etkin bir şekilde yararlanması için çabalayan deyim yerindeyse bir gelecek rnühendsi. ODTÜ Ekonomi Bölümü mezunu Tarhan, öğrenciliği sırasında hem asistanlık hem de görme engelli öqrenciler için okuyuculuk yaptı. 2002´de Dünya gazetesi tarafından Bilişim Sektörünün En Başarılı iş Kadını Ödülü´ne layık görülmüş.
Tüm Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve ülkemizin ilk fütürist şirketi M-GEN ´in kurucusu aynı zamanda.

kendi sözleriyle,

İş ve yaşam için olumlu gelecek tasarımına fütürizm ve bu tür bakış açısını benimseyenlere fütürist deniyor. (Future: İngilizce’de ‘gelecek’) Olumsuzluğa zaten herkes bakıyor. Biz fütürizmi olumlu gelecek tasarımı olarak kabul edip hayata bu şekilde bakıyoruz ve bunun da çoğalmasını istiyoruz. Gelecek algısı şu anda olumsuz. İnsanlarda büyük bir kaygı ve negatif hissiyat var. Oysa bu gelecek algısı değişebilir. şimdiye kadar, geleceği erken okuyan, geleceği tahmin edip, buna göre pozisyon alanlar mutlu, başarılı olur, deniyordu. Bu tarifte biz geleceğin karşısında edilgen bir konumdaymışız gibi bir algı vardı; oysa fütüristler geleceğe katlanmak zorunda olmadıklarını, geleceği tasarlayabileceklerini söylüyorlar. Eskiden bilgiye sahip olan, güce ve başarıya da sahip oluyordu, bugün bilgi herkes için çok kolay ulaşılabilir durumda. şimdi sibernasyon (Üretimde karar veren bilgisayarlı sistemlerin kullanılması) çağına girdik diyoruz ve burada yeni yaklaşımlar, yeni platformlar gerekiyor. O da uzgörüyle geleceği tasarlamaktır. Yani bilgiyi, insanlık için, evren için en iyi nasıl kullanabiliriz kısmına geçtik. En çoktan en iyiye, diye bir insanlık mottosu var artık. Çok para kazanmayı, çok yemeyi, çok giyinmeyi çözdük, bunları yapabilir hale geldik, ama mutlu değiliz; herkes bunalımda. Herkes bir arayış
içinde ve bunun bizi iyi bir yere götürmeyeceğini görüyoruz. Hepimiz için en iyiyi keşfetme, yani çokluktan en iyiye geçme, bilgiyi nasıl kullanacağımızı bulma dönemindeyiz. Fütürizm bu dönemin en faydalı bakış açılarından biri olarak kendini ifade etmeye başladı.”



Ne olduğu hiç önemli değil, çünkü her şey değişecek. Her iş, her meslek yeniden tariflenecek.  Burada da en önemli olacak şey; beceri. 

Ben bu bilgiyi, isteklerimi, teknolojiyi ihtiyaçlara göre nasıl kullanacağım? Bunu bilmek önemli.

Sosyal medya ajanları var. Mesela, sosyal medya monitoring, birkaç sene önce var mıydı?

Ya da dijital tasarım, dijital pazarlama var mıydı? iki sene önce Twitter yoktu. Ben diyorum ki; 
sosyal medya hiç kullanılmazsa sefil, kötü kullanılırsa rezil, iyi kullanılırsa vezir olunur.

On sene önce Google mı vardı? Bugün 
dünyanın bir numaralı markası. Demek ki gelecekte olmayan bir sürü şey için insanlar şimdi çabalıyor. Bu yüzden şimdiden insanlara şunu yaparsan çok iyi, bunu yapma kötü demenin hiçbir manası yok.

Biz sadece bireysel, kurumsal ve toplumsal olarak daha iyisini tasarlamak, kurgulamak ve gerçekleştirmek için 
yöntemler öğretebllir, rehberlik edebiliriz.


bilgi ve daha fazlası için: http://ufuktarhan.com/anasayfa



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşgeldin 34 yaşım...

Grinin Elli Tonu ve serisi -Fifty Shades of Grey

Ederlezi...