Plasebo Etkisi

Plasebo etkisi önceden bildiğim birşeydi. Daha doğrusu uygulamanın başarılı olduğunu uygulandığını biliyordum fakat adına plasebo etkisi denildiğini Elif Şafağın kitabından öğrendim.

İşte size beynin oyunlarından biri daha.Beyine neyi empoze ediyorsanız onun karşılığını alıyorsunuz.
Plasebo Latince  '' memnun etme '' anlamına geliyormuş.



Uygulama yöntemi ise şöyle;
Kişiye etkisiz bir ilaç veriliyor. Ve hasta bu ilaç sayesinde psikolojik yada fiziksel iyileşme göstermeye başlıyor. Çünkü o ilacın ona iyi geldiğini ve onu iyileştirdiği inancını taşıyor. Halbuki ilaç etkisiz hatta belki şeker veriyorsunuz ilaç yerine yada vitamin ama beyin iyileşmeye şartlanıyor. Ve sonuç süper iyileşiyor ,çünkü inanıyor.

Bu sizce de mükemmel bir mekanizma değil mi? Beynin neye şartlanırsa onu gerçekleştirdiğini biliyorsunuz. Ve neden uygulamıyorsunuz? Bu bilimsel olarak kanıtlanan ve Kuranı Kerimde yer alan bir konu. Yaradılışımızda bu var. Yaradılışımız mükemmel,kusursuz.

Plasebo etkisi 2. dünya savaşı yıllarında ilacın tükenmesiyle ortaya çıkmış ve doktorlar alternatif tıp yoluna başvurup plasebo etkisiyle birçok kişinin iyileşmesine olanak sağlamışlardır. Ama uygulama asıl çıkışını 1950 'li yıllarda yaşamıştır.

Plasebo etkisi böylelikle yayılmış ve alternatif tıp dünyasında yerini almıştır. İster plasebo deyin,ister secret  sonuç hep aynı beyninizi neye şartlandırır ne düşünürseniz beyin emir olarak algılıyor ve gerçekleştiriyor.

Günümüzde kişisel gelişim alanında, pozitif düşünme ,arınma olarak yerini alan bu uygulama fiziksel rahatsızlık (özellikle kanser hastalarında),ilişkilerin şifalanmasında,bolluk ve bereket ve psikolojik rahatsızlıklarda (takıntı,endişe panik atak,anksiyete) için oldukça yaygın kullanılmakta ve işin eğitimini alan uzmanlar tarafından workshoplar ve seanslar olarak uygulanmaktadır.

Onedio sitesinin yaptığı araştırmaya göre,

Kötü huylu bağırsak kanserinde yüzde 60 oranında.
Depresyon vakalarında yüzde 32 ila 80 arasında.
Migrenli hastalarda yüzde 41 oranında.
Kronik yorgunluk sendromunda yüzde 20 oranında etki gösteriyor.


Yani kısacası arkadaşlar beyninizin gücüne inanın... Beyninizin sizin için yapmayacağı şey yok.


Yüzdelik dilimler ve resim için,
https://onedio.com/haber/iyilesmeye-inanmak-plasebo-etkisi-505024
Bahsedilen Elif Şafak kitabı Sanmaki Yalnızsın...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşgeldin 34 yaşım...

Grinin Elli Tonu ve serisi -Fifty Shades of Grey

Ederlezi...