Bu senenin ilk misafirlik iftar menüsü...

Ne güzeldir değil mi ? ramazan. Ramazan ayını çocukluğumdan beri hep çok sevmişimdir. Gerçi o zamanlar daha bir anlamlıydı ramazanlar. Bu çocukluğumda yaşadığım ramazan sevincini ve şölen gibi yapılan hazırlıkları ve iftarı sonra anlatacağım.Şimdi ki konumuz haftasonu ağırladığım misafirlerime yaptığım iftar menüm.


mercimek çorba
yaprak sarma
islim kebabı
patates püresi
pirinç pilavı
börülce salatası
yoğurt
yaban mersinli irmik tatlısı


mercimek çorba:
  • 1 kase dolusu kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • tuz
  • zeytinyağı
  • 5 su brd. su
Hazırlanışı: soğanı ve patatesi 4 e bölelim .Zeytinyağın da bir kez çevirip tuz ve mercimeği ekleyelim. sonra suyu ekleyip düdüklü tencerenizin kapağını kapatıp. 20 dak. pişirelim. Pişince blendırdan geçirip bekletelim. Çorbamız hazır. İsterseniz üzerine tereyağında kavrulmuş sarımsak ezmesi ve pul biber gezdirebilirsiniz.

yaprak sarma :
  • yarım kilo yaprak
  • 1,5 su  brd pirinç
  • yarım demet dere otu
  • 1 çrb kaşığı kuru nane
  • 1 domates rendesi
  • tuz
  • karabiber
  • 10 dal taze soğan
  • göz kararı zeytinyağı


Hazırlanışı: Bütün malzemeyi birbirinin özünü alacak şekilde iyice karıştıralım. Hazırladığımız iç karışımla yapraklarımızı saralım. Pişireceğiniz tencerenin altına yapraklardan koyarsanız yapışmasını önlersiniz.Ve yine üstüne bir tabak kapatırsanız da dağılmasını önlersiniz. Üstünü geçecek kadar su ve biraz yağ ekleyip pişirelim. Tadarak pişip pişmediğini kontrol edip ocaktan alalım.( her pirincin pişme süresi fark ettiği için tatmanız daha iyi sonuç verecektir)

islim kebabı:

  • 5 adet kemer patlıcan
  • 4 adet biber
  • 500 gr kıyma
  • 2 baş soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 dilim ekmek içi
  • yarım demet maydanoz
  • 4 adet domates
  • tuz-karabiber-kimyon
  • kızartmak için zeytinyağı
Hazırlanışı: Derin bir kaba kıyma 2 soğan rendesi,sarımsak, maydanozu ve baharatı alıp yoğurun.Köftenin yoğunluğuna göre ekmek içini (yada galeta unu konulabilir) ekleyin. Yoğurduğunuz kıymadan köftelerinizi büyük toplar halinde hazırlayın ve kızartın. Sonra patlıcanları şeritli soyduktan sonra boyuna doğru çıktığı adet kadar keselim. (Patlıcanlarla köfteleri kaplayacağımız için patlıcanlar özellikle uzun olmalı) kestiğimiz patlıcanları kızartalım.
Soğuduktan sonra köftelerin üstünü kaplayalım.Tepsiye dizelim. Biberleri küçük küçük kesip kürdanla köftelerin üstüne tutturalım. Ayrı bir yerde domatesi rendeleyelim (isterseniz sosun içine sarımsakta ekleyebilirsiniz çok lezzet veriyor) Hazırladığımız domates sosunu köftenin üstüne dökün. 1,5 su bardağı da su ekleyip önceden 180 derece ısıttığınız fırına verin. Suyunu çekmeye başlayınca hazır demektir. 

patates püresi:
  • 5 adet orta boy patates
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çrb kaşığı dolusu tereyağı
  • 1 küçük kase kaşar peyniri (lor peyniri de güzel oluyor)
  • tuz
Hazırlanışı: Patatesleri  düdüklü tencerede 15 dak. pişirelim. Pişen patatesleri başka bir tencereye alıp ezelim.(iyice ezilsin krema kıvamı alsın,sonuçta püre yapıyoruz dimi) Hemen de yapabilirsiniz ama bence servise yakın. Diğer malzemeleri içine karıştırıp ocakta peynir eriyene kadar karıştırın.Püreniz hazır.

pirinç pilavı:
  • 2su brd pirinç
  • 4 su brd su
  • 1,5 çrb kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 avuç arpa şehriye
pirinci yıkayalım.Tencerede tereyağında arpa şehriyeyi kavuralım. Kavrulunca pirinci ekleyelim. suyunu ekleyelim.Tuzu koyup kısık ateşte pişmeye bırakalım. Suyunu çekince ocaktan alıp,demlenmeye bırakalım.(paket bulyon kullanıyorsanız tavsiye etmiyorum sağlıksız.Eğer bulyon isterseniz kendi yaptığınız bulyonları kullanın derim.)

börülce salatası:
  • 500 gr ayıklanmış taze börülce
  • 8 diş sarımsak
  • 2 adet limon
  • zeytinyağı-tuz
börülceyi düdüklü tencere de 20 dak. haşlayın. Ayrı bir yerde sıktığınız limon suyu-tuz-zeytinyağını karıştırın. Ezdiğiniz sarımsağı sosa ekleyin. Servise yakın soğuyan börülceye sosu ekleyip servis yapın.

yaban mersinli irmik tatlısı:

  • 7 çrb  kaşığı irmik
  • 10 çrb kaşığı toz şeker
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 su brd hindistan cevizi
  • 1 çrb kaşığı tereyağı
  • 1 paket petibör bisküvi
  • yarım kase yabanmersini
  • 1 çay brd süt
1 litre sütün içine irmik ,şeker ,tereyağı ve vanilyayı atıp kaynatalım. Yoğunluk alana kadar iyice karıştırıp kaynatalım. Sonra ince bir tabaka halinde ,yüzeyini hindistan ceviziyle kapladığımız yağlı kağıt bulunan bir tepsiye aktaralım.(rulo yapacağımız için tabakanın ince olması gerekmekte)Sonra dolapta soğumaya bırakalım. İyice soğuyunca,rondodan geçirip toz haline getirdiğimiz bisküviyi irmiğin üstüne döküp sütle ıslatalım. Yaban mersinini de ekleyelim. Hepsini bir yağlı kağıdın da yardımıyla rulo yapalım. Önce 2 saat kadar buzlukta ,sonra dolapta beklemeye bırakalım. 

Afiyet bal şeker olsun...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşgeldin 34 yaşım...

Grinin Elli Tonu ve serisi -Fifty Shades of Grey

Ederlezi...