YEMEK-Gelin Yemeği


Evlendiniz barklandınız...o mis gibi balayı bitti.Geldiniz işin aslına. Çalışıyor bile olsanız bir müddet izin kullanıp evde olmak isteyeceksiniz. İşte bu dönem ve bundan sonraki yaklaşık 1 yıllık süreçte herkes size gelmek,evinizi çeyizlerinizi görmek misafiriniz olmak isteyecek. Tabi sizde bazılarını gündüz çayı ile ağırlarken bazı ağır misafirlerinizi yemekte ağırlamanız gerekecek.Özellikle damat tarafı:) Öncelik tabi ki kayınvalideniz de.

Ben bu süreci çok güzel geçirdim. Çünkü yemek mevzusu bende sanattır. Hem güzel yapar hem güzel yerim. Yaptığım yemeklerimi yedirmeyi severim,ağırlamayı severim.Misafir severim. Kalabalık çoluk çocuk toplanılsın yemek yenilsin çok keyiflidir. Çocukluğumda da böyleydi. Hep kalabalıktı evimiz.

Biz eşimle evimizi döşerken de çok özenerek yapmıştık her şeyimizi. O yüzden eve gelindiğinde evimizi gezdirmek de çok hoşuma giderdi benim. Her yeni evlenen kız yaşıyordur bu durumu.Bunların detaylarını sonra anlatacağım. Şimdi yemek mevzuna dönelim. İlk olarak sevgili kayınvalidenizi yada damat tarafı aile büyüklerinizi ağarladığınızı düşünelim.

İlk önce önerim tam takım olarak aldığınız en şık masa örtünüzü kullanmanızdır. Şık dediğim allı pullu, güllü değil. Sade ve zarif. Benimki kendinden desenli düz siyah renk (kumaş dokusu desenli) pamuklu bir masa örtüsüydü. Sofra düzeninde içki içilecekse ona uygun bardak ve varsa herkese yetecek kadar ayrı su bardağı sofrada yada servis masanızda bulunsun.Peçetenizi unutmayın ortada duran mum çiçek tarzı detaylar yemek esnasında ortadan kalkacağı için gereksiz buluyorum. Onun yerine şık bir peçetelik koyabilir,güzel bir kurdele ile çatal kaşıkları bağlayabilirsiniz. Tercih sizin tabi ben böyle yapmayı seviyorum .Daha pratik geliyor bana.

Gelelim oluşturacağınız menüye. Menü oluşturma detaylarından şöyle bahsedelim

  1. Kullanacağınız malzemeler damak tadı olarak birbirine uyumlu olmalı.Aynı yemek sofrasında hem et hem tavuk yada kıyma ve tavuk birlikte kullanılmamalı. Et ve kıyma beraber kullanılabilir.
  2. Mevsimine uygun sebzeler kullanalım.
  3. Yapacağımız salata ve mezeleri yapacağınız yemeklerle uyumlu seçelim.Damak tadı önemli. 
  4. İlk yemek için çok baharatlı çok acı şeyleri tercih etmeyin derim.
  5. Kızartmadan ziyade fırında yapacağınız yemek hem evinizi kızartma kokusuna maruz bırakmaz hem de ağır olmaz.
Hazırsanız ilk menümüzü oluşturalım,


Mercimek Çorba
Barbunya Pilaki
Hünkar Beğendi
Pirinç Pilavı
Havuçlu Yoğurtlu Meze
Fava
Kabak Salatası
Bal Kabağı Tatlısı

Mercimek Çorba:

  • 1 patates
  • 1 havuç
  • 1 çrb k. domates salçası
  • 1 soğan
  • 1 büyük kase kırmızı mercimek.
  • göz kararı  zeytinyağı
  • biraz tuz
Ben size her zaman tutan bu çorbam için kolay bir yol söyleyeyim.Tüm malzemeleri 4 e bölüp şöyle bir çevirip,düdüklü tencerede 20 dak. pişiriyorum. Bitince hemen sıcakken blendırdan geçiriyorum. Mis gibi çorbam hazır.( malzemelerden yağ,tuz  ve mercimeği ne kadar koyacağınız yapacağınız kişi sayısı ve damak tadına göre değişir. Benimkinden genelde 6 kişilik çıkıyor. ve yoğun oluyor.)

Barbunya Pilaki:
  • 3 adet büyük domates
  • 1 adet büyük soğan
  • 1 adet havuç
  • göz kararı zeytinyağı
  • biraz tuz
  • barbunya 
Soğanı kavuralım. Arkasından küp küp kesilmiş domatesleri ,havucu ve tuzu ekleyelim. Hafif suyunu çeksin barbunları ekleyip bir iki karıştırdıktan sonra 1 bardak kadar su ekleyip düdüklü tencerede 20 dak. pişirelim. Zeytinyağlı olarak masanın ortasına servise bırakalım.( az su koyarsanız pilaki kıvamını yakalarsınız ,Suyu bol koyarsanız o zaman sulu yemek olur. Masanın ortasından servis edemezsiniz. Masanızın üzerinde görünen her şey görsel olarak doyurucu olur)

Hünkar Beyendi:
  • 6 adet topan patlıcan
  • 600 gram  kuşbaşı dana yağsız et
  • 2 büyük soğan
  • 3 adet biber( kırmızı kullanırsanız daha lezzet verir)
  • 2 adet domates
  • 1 çrb k. domates salçası
  • 1 çk biber salçası
  • 4 diş sarımsak
  • tuz
  • kimyon(az koyalım)
  • zeytinyağı
  • karabiber
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 çrb k. un
  • 1 çrb k. tereyağı
  • 1.5 su bardağı süt
Patlıcanları közleyip içini alın. Bunu beğendi yaparken kullanacağız. Onlar közlenirken. büyük bir wok tavada soğanı,ezdiğiniz sarımsağı ve biberi zeytinyağın da  kavurun.Salçaları ve eti ekleyin. ,Tuz ,kimyon ve karabiberi ekleyin. Domatesi ekleyin bir kaç kez çevirdikten sonra ,domates biraz suyunu salınca 2 su bar. kadar su ekleyip yaklaşık 1- 1.5 saat kısık ateşte pişmeye bırakın.
Etimiz pişerken beğendiyi hazırlayalım. İçini aldığımız patlıcanları bir tencerede sütle beraber pişirelim üzerine unu ,tereyağını ve tuzu ekleyelim. Püre kıvamına gelmeye yakın kaşarı ekleyelim.

Tavsiyem beğendiyi servise yakın bir saatte yapmanızdır. Servis ederken altta beğendiyi ,üzerinde hazırladığımız lezzetli etimizi ortalayarak koyabilirsiniz. Dilerseniz aynı tabakta 1 kase pilav ile servis edebilirsiniz.

Pirinç Pilavı:
  • 2 su bardağı pirinç (2 su bardağından 6-7 kişilik, kase boyutunda servis çıkarabilirsiniz.)
  • 2 çrb kaşığı tereyağ
  • 1 avuç arpa şehriye
  • tuz
  • 4 su brd. su
Pirincinizi yıkayın. Tereyağında arpaları kavurun, ardından pirinci ekleyip bir iki çevirin. Suyu ve tuzu ekleyin.Kapağını kapatıp.kısık ateşte suyunu çekene kadar bekleyin. Sonra 5 dak. demlenmeye bırakın.(demlenmesi için kapağın altından ,tencerenin üstüne havlu koyabilirsiniz)

Havuçlu yoğurtlu meze:

  • 8 adet havuç
  • zeytinyağı
  • bir kase yoğurt
  • 5 diş sarımsak
Havuçları rendeleyin yada ince jülyen şeklinde doğrayın. Tavada az  zeytinyağı ile yumuşayana kadar kavurun. Sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis tabağına alın.(üzerine zeytinyağı yada pul biber gezdirebilirsiniz)

Fava:

  • 500 gr kuru bakla
  • 1 büyük soğan
  • 1 limonun suyu
  • 1 tatlı kş. şeker
  • tuz
  • 1 demet dereotu
  • 5 adet taze soğan
Baklayı ve kuru soğanı kaynamaya bırakın. Tuz,limon suyu ve şekeri ekleyin.(soğanı dörde bölün su miktarı da yaklaşık 2 parmak geçsin) İyice kaynayıp eriyince ocaktan alıp blendırdan geçirin. Ayrı bir yerde çok ince kıyılmış olan dereotu ve taze soğanı baklayla birleştirin.Bir borcam içine yedirin ve kalıp halini alana kadar dolapta bekletin. Sonra küp küp yada baklava şeklinde kesip üzerine zeytinyağı gezdirip servis edin,(üzerine limon sıkabilir. Görsel için dereotu koyabilirsiniz)

Kabak salatası:


  • 4 adet sakız kabak (irilerinden)
  • 1 tutam dereotu
  • 1 kase yoğurt
  • 1 tutam ceviz içi 
  • tuz
  • 2 diş sarımsak
Yoğurdu sarımsaklayın. Kabakları da suda yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan kabağı küçük küçük doğrayın. Sarımsakladığınız yoğurda cevizi ekleyin. Kabağın üzerinde yoğurdu gezdirin . En üste kıydığınız dere otlarını koyup servis edin.

Bal kabağı tatlısı;

  • 6 adet iri bal kabağı parçası
  • 500 gr şeker
  • 6 karanfil
  • 3 adet çubuk tarçın
  • 1 kase ceviz kırığı
  • tahin
  • dışarıdan alacağınız kaymak.

Kabakları üzerinde şekeri gezdirip,kısık ateşte çok az suyla haşlanmaya bırakın.(kabak çok su salacağı için az su ekleyin) haşlama suyuna tarçın ve karanfili ekleyin. Kabaklar yumuşayınca borcama alın soğumaya bırakın. Servis sırasında üzerine tahin ve ceviz gezdirin. Yanına kaymağı da ekleyip servis edin.

Ohhhh afiyet olsun....











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşgeldin 34 yaşım...

Grinin Elli Tonu ve serisi -Fifty Shades of Grey

Ederlezi...