Telomer Nedir?

Hiç yaşlanmadan yaş almak ister miydiniz? Hem ömrünüz uzayacak hemde yaş aldığınız hiç belli olmadan güzelliğinizi,gençliğinizi ve diriliğinizi korumuş olacaksınız.Ne güzel ve aynı zamanda da ütopik.


telomer neden kısalır


 Gerçi ilerleyen teknolojiyi düşündüğümüzde artık olabilitesi var. Fakat bu ömrü uzatmak değilde yaşadığımız ömrü daha sağlıklı geçirmemize olanak tanır diye düşünüyorum. Aksi takdirde bize biçilmiş ömrü avakado yiyerek uzatabileceğimizi düşünmüyorum. Bilim henüz bir DNA ya baştan hayat verecek kadar mümkün şeyler yapamıyor. Çünkü tek bir yaratıcı var ve yaratma gücü sadece yaratıcıda yani yüce Allah tadır. Bu konuyla ilgili Dan Brown un başlangıç kitabını da okumanızı tavsiye ederim.

Bununla birlikte sağlıklı yaşamı ,yaşadığın anı kaliteli ve sağlam geçirmek adına sonuna kadar destekliyorum. Size biçilen ömrü alkol ve sağlıksız beslenmeye heba edeceğiniz gibi sağlıklı besin ve sporla bedeninizi tıpkı gençlikteki gibi ayakta tutabileceğinize inananlardanım.

 Son zamanlarda telomer etkisi diye bir şeyden bahsediliyor. Sertap Erenerin sürekli genç kalmak ve ömrünü uzatmak için bir tedavi uyguladığını duymuştum. Ama bunu  kan değişimi gibi bir olay zannediyordum. Geçenlerde okuduğum telomer yazısında ise uygulamanın ta kendisinin telomer olduğunu öğrendim. Hatta bir kitabı bile var yeni çıkan henüz fırsat bulup alamadım. Ama okuyacaklarım arasında.

Telomer aslında bir tedavi yöntemi ama Canan Karatay gibi profesörlerin hikaye olarak adlandırdığı hatta kansere neden olabilecek bir tedavi olduğu yönünde. Çünkü tedavi sırasında hücrelerle oynamanın kötü etkisi olabileceğini söylüyorlar.

Peki bu telomerin bilimsel açıklaması nedir.

Telomer tedavisi gören Sertap Erener'in "Ayakkabı bağcıklarının ucundaki koruyucu plastik" olarak adlandırdığı telomerler için yapılan bilimsel açıklama ise şöyle; Ökaryotik doğrusal kromozomların uçlarında bulunan, herhangi bir gen kodlamayan, özelleşmiş heterokromatin yapılar, olarak adlandırılan telomer; kromozomların uçlarının rastgele çift zincir DNA kırılmalarından koruyarak istenmeyen kromozom uçlarının birleşmesinden ya da kromozomu nükleolitik parçalanmadan korur. Telomerin başlıca görevleri arasında; kromozomların fiziksel korunması, ökaryotik telomerleri, kromatin organizasyonu, kromozomların replikasyonu ve hücre çoğalması gibi önemli hücresel görevleri vardır

Telomerler her hücre döngüsünde ortalama 50–150 baz çifti azalır. Bu telomer kısalması sonuçta, hücre bölünme sayısını kısıtlar. Son zamanlarda yapılan gözlemler, telomerlerin düzenlenmesinin birçok ökaryotik hücrenin hücre döngüsünde önemli bir etken olduğunu ortaya koymuştur . Telomerik birleşmeler, mitoz sırasında kırılan disentrik kromozomların oluşmasına sebep olarak kromozom köprülerinin, kırıklarının ve birleşmelerin oluşmasını sağlarlar. Sonuçta hayatta kalan hücrelerin genomlarında değişiklikler olur.
Fonksiyonel olmayan kromozom uçları ve genomdaki dengesizlik ayrıca telomer uzunluğunda değişiklik olmasına sebep olur. Bu da, hücre yaşlanması kontrolünde hızlanmaya ya da gecikmeye sebep olur. Bu yüzden fonksiyonel olmayan telomerler, genetik bilginin kaybolmasına, yeniden düzenlenmesine ya da dengesinin kaybolmasına sebep olur. Bu genomik değişiklikler de sonuçta hem kansere hem de fenotipin yaşlanmasına sebep olur. Hücreler her bölündüğünde telomerlerimiz de sürekli kısalıyor. Çok kısalmaları halinde ise hücre bir daha bölünemiyor ve ölüm başlıyor. İşte telomer tedavisi olarak bilinen yöntem, telomerlerin kısalmasını önlemeyi hedefliyor. Telomer boyu ne kadar kısa ise yaşam o kadar kısadır. 
TELOMERİ KISALTAN VE HIZLI YAŞLANMAYA NEDEN OLAN FAKTÖRLER;
*Serbest radikaller, antioksidan sistemin yetersizliğiToksinler, çevresel kirlilik, radyoaktivite, manyetik kirlenme
*Glikozilasyon
*Hormonlarda azalma
*İnsülin direnci, şeker hastalığı
*Sağlıksız ve hareketsiz yaşam tarzı
*Sağlıksız beslenme
*Sigara, alkol, uyuşturucu
*Stres, depresyon
*Uyku kalitesinde azalma
*Genetik miras
*Vücut yağlanması, obezite
*Geçirilmiş hastalıklar
*Aşırı egzersiz
*Damar yaşlanması
*Kolesterol yüksekliği
*Homosistein yüksekliği
TELOMER NASIL UZAR?
Telomeri doğal yollardan uzatmak da mümkündür. Akdeniz ve Okinawa diyetlerinin telomerleri uzatıcı etki gösterdiği araştırmalar neticesinde ispatlanmıştır. Sebze ve meyveler, bitkisel proteinler, tekli doymamış yağlar, omega 3, antioksidan vitaminler, resveratrol, egzersiz, uyku, sakin ve dingin bir yaşam, B vitaminleri, haftada 4-5 gün akşamları 12 saat kadar aç kalmak telomerleri koruyucu etki yaratmaktadır.
CANAN KARATAY "TELOMER HİKAYE"
Birçok uzmanın karşı çıktığı telomer tedavisi ve telomer hap kullanımına ilişkin bir açıklama da Canan Karatay'dan geldi. Telomer tedavisine şiddetle karşı çıkan ve hikaye olarak nitelendiren Canan Karatay, "Ömür kısalması demek telomerlerin bozulması demek. Doğal ve yapay her türlü şekerden uzak durmak, kimyasallardan, GDO'lu gıdalardan, gazlı içeceklerden, sigaradan uzak durmak teromerlerin zarar görmesini engelliyor ve ömrü uzatıyor." dedi. 
Bilgi ve resim;
http://www.haber7.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşgeldin 34 yaşım...

Grinin Elli Tonu ve serisi -Fifty Shades of Grey

Ederlezi...