Japonya Koyasan Bölgesi Ve Tapınaklar


Japonyada tapınaklarla bezeli Koyasan bölgesi UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor.Burası tüm dünyaya kucak açan ve her yerden insanın ziyaret ettiği özel bir bölge. Gün burada çok erken başlıyor. Tapınaklara uzanan doğa ile iç içe uzun yürüyüş yolları var. Tapınaklarda dua için hazırlanan mumlar saat 5.30 da yakılmaya başlanıyor.

Burada bulunduğunuz süre boyunca kaldığınız konuk evleri 800 mt irtifaya sahip dağlarda bulunmakta.Burada yemekler önemli Et ve balık beslenmeden uzak tutuluyor. 5 renk ve 5 tat üzerine kurulu yemek düzenleri bulunuyor.
Dini ritüel gibi sunulan yemekler de en önemli kural mevsime uygun yemeklerin tercih edilmesi.Aynı zamanda ağır kokulu soğan sarımsak gibi yiyeceklerde menü dışında tutuluyor.

Burada ki tapınakların 1200 yıllık olduğu ve hac yürüyüşüne katılmak isteyenlere geçmişten beri açık olduğu bilgisi tüm konuklara görevli rahibeler tarafından aktarılıyor.Kadim coğrafyaları yapılan yolculukları hep merak etmişimdir. Hiç gitmeyi düşünmediğim Japonyayı benim gözümde gidilebilir yaptı bu anlatılanlar. Tabiki Hindistandan sonra...

Koyasan  Kobo Deshi tarafından 815 yılında kurulmuş .Kobo Deshi Ata Japon olarak anılmakta. Kobo Desih'i sadece din değil sanat bilim ve dil konularında da öncü olmuş. Ve Japon halkı tarafından ölmediği ve ebedi meditasyonda olduğu  kabul edilmiştir.Çare arayanlara halen yardım da bulunduğu düşünülüp her gün mozolesine(anıt mezar) 2 kez yemek götürülmektedir.

Koyasan 2004 yılından beri UNESCO listesinde bulunuyor .Kii dağlarında bulunan en önemli hac noktalarından beri. Unesco bu bölgeyi ''kültür coğrafyası'' olarak nitelendiriyor.Buradaki hac noktalarının tümü Kumano Kodo olarak nitelendiriliyor.


Kumano Kodo da yürüyüş yapmak çok önemli burada yaşayan yerli halk bile haftada 1 buraya yürümeye geliyor. Bu bölgenin içinde okunoin mezarlığı da bulunuyor ki burayı da gezen turistlere rastlamak mümkün.
Burada Japonlar bizim 5 mevsimimiz var diyorlar dönem marttan başlayıp hazirana kadar sürüyor ve yağmur mevsimi olarak adlandırılıyor.Burada yüksek sedir ağaçları bulunuyor. Bu ağaçlar 2. dünya savaşı döneminde tartışmalara konu olmuş ve kesilip yerine ticari ağaçlar dikilmesi konuşulmuş ama uygulanmamıştır.
Yürüyüş yolunun sonuna doğru Onsen adı verilen kaplıcalara ulaşılıyor.Bu kaplıca Taharaka (sisler altında ki köy) da bulunuyor. Adının hakkını veren köy gerçekten de sisler altında.


Yürüyüşün ve hacın son noktası ise Kumana Hongu Taisha .Burası bir tapınak değil kutsal bir mekan
50-60 kişilik bir köy. Bu yürüyüş yolunu tamamladıktan sonra tekrar Koyasana mabede geri dönüp huzur buluyorsunuz.

Yazı ve fotoğraflar,
Atlas Nisan sayısında okuduklarımdan aktarılmıştır.(anlatı kendi dilimden anlatılsada,yaşanmamış, okunmuş olan metinden alıntıdır. Miş gibi anlatmak istemedim😀)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşgeldin 34 yaşım...

Grinin Elli Tonu ve serisi -Fifty Shades of Grey

Ederlezi...