Agik ve Ogik -Hayali Arkadaşlar

Nisana bu aralar oyun esnasında bebeklerini gösterip  bunun adı ne olsun dediğimde Agik diyor. Kimi sorsam Agik adı. Bu nasıl isim annecim diyorum Agik işte diyor.

Dünde parktayız arkadaşlarım geldi diyor. Onlarda kayacak şimdi dedi kim onlar dedim Agik ve Ogik dedi. Sonra beraber kaydıraktan kaydılar. Agik ve Ogik düşüp yaralandılar. Onlara dikkatli olmalarını söyledik,oyunumuza devam ettik.


Ne masumlar değil mi ? Var mı sizin çocuklarında böyle hayali arkadaşları? Benim ablamında Hörset ile Pörseti varmış hep anlatır annemler.

Okuduğum yazılarda da çoğunlukla görüyorum ki bu normal bir durum. Çocuk kendisine bir dünya yaratıyor, oyunlar oynuyor. Bana yarat deseler Agik ve Ogiği yaratamam ne bileyim Ayşe ile Fatma falan yaratırım bir karakter olarak. Demem o ki çocukların hayal gücü engin bir deniz. Yaratıcılıklarını ,eğilimlerini izleyip desteklemek gerekiyor. Kimisi hayalperest yazıyor da yazıyor, kimisinin el becerisi güzel hamurdan şekiller yapıyor. Kimisi çok güzel resim yapıyor. Kimisi müzik ve dans seviyor. Hepsi bir  tane ve hepsi bambaşka çocuklar.Allah hepsine güzel yazılar yazsın.

Bu duruma gelince; hayali arkadaşlar  okul öncesi zamanda gerçekleşen bir durummuş ve okul çağında sona ermesi gerekiyormuş..Yani telaş yapılacak bir şey yok. Ama okul çağını geçti ve hala hayali arkadaşları varsa uzmanlar bir pedagog'un görmesi gerektiğini savunuyorlar.

Hayali arkadaşlara uzmanlar gelişimin bir parçası olarak bakıyor ve çocukların hayali arkadaşlarla oynamasının  problem çözme ve sosyal ilişkilerine destek olması açısından önemli olduğunu vurguluyorlar . Ve anne-babanın bu duruma tepki vermemesini, çocuk isterse annenin de oyuna katılmasını ama tam anlamıyla oyunun içinde olup oyunu yönetmesini istemiyorlar.Yani kızıp bağırmak yerine oynayın ama bırakın oyunu çocuğunuz yönetsin diyorlar.

Bu zaman dilimi yani 3 ve 6 yaş aralığında ki çocukların somut ile soyutu ayıramadıkları bir dönem olduğu için çocuğa bunu anlatmak bu  dönemde mümkün değildir. Bu dönem çocuğun hayatı keşfetme dönemidir. Bu hayali arkadaşlar sayesinde korkularıyla karşı karşıya gelir ve üstesinden gelmeye çalışırlar. Aynı zamanda da çocukların dil gelişimi de faydaları vardır.

Nisanın arkadaşları sürekli onunla değiller. Arada ortaya çıkıyor ve çabucak gidiyorlar. Nisan oyuncaklarıyla çok vakit geçiren bir çocuk . Arkadaşlarıyla da oynamayı başarabiliyor. İyimser ve sevgi dolu. Tek bir şey var ki kendi kendine oyun kurmak yerine birilerinin ona eşlik etmesini seviyor.

Hepinize bol oyunlu günler dilerim...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoşgeldin 34 yaşım...

Grinin Elli Tonu ve serisi -Fifty Shades of Grey

Acı biberin hikayesini bilirmisiniz...